
Over Nienke
Als mensen de ruimte krijgen om hun eigen evenwicht te zoeken tussen autonomie en veiligheid in verbinding met een ander:
– vanuit hun natuurlijke behoeften te bewegen,
– zichzelf te laten zien in hun kracht (stralen) en in hun kwetsbaarheid (leren),
– in hun eigen tempo met en naar elkaar toe te bewegen,
– vanuit hun eigenheid te communiceren, vragen te stellen,
– de wereld te onderzoeken
Gebeurt iets bijzonders. In en tussen onze lichamen komen signaalstoffen vrij. We krijgen plezier, verwondering, we gaan open.
Door autonomie in verbinding voelen we ons geïnspireerd, erkend, gewaardeerd, verbonden. Je ervaart je eigen kracht en die van de ander als positief en steunend.
We nemen onze eigen behoeften, grenzen, wensen en die van de ander beter waar als we zelf het tempo, de afstand, de golflengte en het onderwerp mogen bepalen. Dat is een goede basis voor leren. We zien dingen die we eerder over het hoofd zagen en kijken met andere ogen naar de wereld en elkaar.
Vragen stellen, kijken zonder oordeel, sport en beweging in interactie met andere mensen voeden mijn kracht en zelfvertrouwen telkens weer en geven mij de ruimte om ook anderen te inspireren. Dagelijks zie ik hoe kinderen en volwassenen elkaar opzoeken om met en van elkaar leren tijdens spelen, werken, sporten of andere actieve bezigheden.
Ik ontdekte dat ik mensen wil inspireren, stimuleren en onderwijzen in sports based resilience (sport gebaseerde veerkracht).
Mijn drijfveren zijn het inspireren, onderwijzen en behandelen van serieuze amateursporters en professionals met een grote fysieke werkbelasting.
Ik onderhoud mijn eigen energie en inspiratie door vaak naar buiten te gaan in de natuur, om te wandelen, te kamperen, te fotograferen, te sporten, de dieren en planten te observeren, met mensen te praten en over al die dingen te schrijven. Ik houd ervan om te voelen hoe je als mens in de natuur een onderdeel van het geheel bent, en dat je heel andere vaardigheden nodig hebt om te overleven dan in onze commercieel georganiseerde maatschappij. Als je ego groter is dan je kracht en vaardigheden helpt de natuur je snel en soms hardhandig om je balans terug te vinden.
Bouwstenen onder mijn werk zijn onder andere outdoor sporten zoals triatlon, surfen, paardrijden. Ook Martial arts zoals Wu Shu, karate, tai chi en Judo, weerbaarheidstraining en systemen/ filosofieën daaronder hebben mij veel geleerd. Daarvoor danste ik en leerde ik de waarde van interactie tussen twee of meer mensen in al die verschillende beweegvormen waarderen. Ook al stuur je er niet bewust op, door fysieke aanraking en/of oogcontact, op elkaar gericht zijn, elkaar beïnvloeden, samenwerken of juist van elkaar proberen te winnen is er een uitwisseling van energie en breng je elkaar (weer, meer) in balans. Die dynamiek komt sterk terug in massage en samen sporten in het algemeen.
Daarnaast heb ik een bèta-wetenschappelijke opleiding gevolgd en in het voortgezet onderwijs, bij de overheid en als wetenschapper aan een universiteit gewerkt. Ik houd van mensen observeren, intuïtief en daarna analytisch onderzoeken en begrijpen wat ik zie en hoe ik dat kan gebruiken om jou dichter bij je doelen te brengen. Wat heb jij nodig om optimaal te functioneren, om te groeien, om jezelf tegen overbelasting te beschermen? Als je je (weer, meer) durft over te geven aan de wijsheid van je lichaam, als je goed luistert naar wat je lichaam aangeeft en daarop durft te sturen kom je tot rust en kun je makkelijker je eigen maat, doelen en pad vinden.
Ik lees en studeer veel, zowel voor mezelf als in opleiding settings en bij gerenommeerde instituten, docenten en ervaringsdeskundigen. En natuurlijk bij mijn cliënten, die me steeds weer een grotere rijkdom aan voorbeelden bieden van hoe keuzes, gebeurtenissen, persoonlijkheid, lichaam en geest samenwerken om een unieke situatie met haar eigen uitdagingen te creëren.
In mijn aanbod staan momenteel sporttherapie, massage, technische zwemtraining, blessure preventie- en leefstijl coaching op die thema’s centraal. Ik help mensen om (weer, beter) in contact te komen met hun eigen lichaam, geest, emoties, grenzen, doelen die je echt verder helpen. Als sport of fysieke belasting, werk uitdagingen en wat het leven van je vraagt om een evenwicht heen bewegen waar jij goed op functioneert ervaar je meer welzijn en kun je het veel langer volhouden dan wanneer je telkens teveel of juist te weinig van jezelf vraagt.
Dat ik snel en vaardig ‘zie’ wat anderen nodig hebben en ‘hoe het werkt’ betekent helaas niet dat ik de wijsheid in pacht heb en zelf niets meer hoef te leren 🙂 Iedere dag weer groei ik door gewoon te beginnen, me kwetsbaar op te stellen, risico’s te nemen, op keuzes terug te komen, te vallen en weer op te staan. Allemaal hebben we of krijgen we soms te maken met kleine of grotere ervaringen in het leven, die ons verder helpen of ons enorm bezig kunnen houden. Door daar bij mezelf en mijn doelgroep met geduld, interesse en humor aan te werken en erover uit te wisselen inspireer ik iedereen die langskomt. Of het nu sporttherapie is voor je overbelasting blessure, inspiratie en tools voor toewerken naar een nieuw doel of om autonomie in verbinding te ervaren door te struinen in mijn kennis- en ervaring….
Ik leerde hoe veel eenvoudiger een schijnbaar onoplosbaar probleem kan worden tussen jou en je eigen lichaam (hardnekkige blessure), je doelen (passen niet meer of matchen niet met je belastbaarheid), je leeftijd (je kunt je ALTIJD fit voelen, lekker sporten en groeien als je je doelen en evt. peers maar goed uitkiest), je trainer of je werkgever (als jullie genoeg en de juiste info van elkaar weten kan hij/zij je echt verder helpen naar jullie gezamenlijk doel of belang). Door anders te kaderen… Wat is eigenlijk het probleem? Wiens probleem is dat? Welke oplossingen zijn er (nog meer) mogelijk? Welke voldoet aan ieders wensen en behoeften? Welke methoden, tempo en hulpmiddelen passen daarbij? Wat gaat er eigenlijk allemaal WEL heel goed? Waar mag je echt trots op zijn omdat je de wereld er mooier mee maakt?
Dan gaat het opeens niet meer over wie er gelijk heeft maar hoe je…. je weer wat vaker 😉 gelukkig voelt.